Sanayi, lojistik, madencilik gibi alanlarda, üretim ve tedarik aşamalarında hızlı sonuçlar alabilmek için ağırlık ölçümlerini nitelikli bir biçimde yapabilmek gerekir. Ağırlık ölçümü için en güvenilir sistemler de yük hücresi olarak bilinen load cell sistemlerdir. Farklı çeşitlere sahip olan hücreler, nesnelerin ağırlıklarının hızlı biçimde ölçülmesini ve doğru sonuçlar elde edilmesini sağlar.
Tartı sistemlerinin tarihi binlerce yıl öncesine kadar dayanır. Nitekim ağırlık ölçümü her zaman ihtiyaç duyulan bir alan olmuştur. Nesnelerin ağırlıklarının ölçülmesi için ise farklı yöntemler kullanılmıştır. Basınç ile ölçüm yapan sistemler diğerlerine göre daha hızlı, doğru ve güvenilir sonuçlar vermektedir. Zemberekli terazi olarak bilinen tartı sistemleri bu ölçüm cihazlarına örnek gösterilebilir. Load cell, temel olarak bu sistemlere benzer bir özelliğe sahiptir.
Load cell üzerinde bulunan nesneler yüzeye bir basınç uygular. Bu basınç ise elektrik sistemleriyle ağırlık verilerine dönüştürülür. Bu düzenek yük hücreleri olarak bilinen sistemin temel çalışma prensibidir. Üzerindeki nesnelerin kuvvet ve basıncına göre ölçüm yapan elektronik ağırlık sistemleri bu şekilde adlandırılır. Söz konusu cihazların kullanım alanlarına ve ağırlık limitlerine göre büyük bir çeşitliliği bulunmaktadır.
Yer çekimi kanununa göre, her nesne tabana belli bir kuvvet uygular. Ağırlık, temelde bu kuvvetin ölçümüdür. Nesneler, yüzeye uyguladıkları kuvvet oranında ağırdır. Loadcell temel olarak bu prensibe dayanır ve üzerlerinde bulunan nesnelerin uyguladıkları kuvveti, elektrik devreleri yardımıyla kg bazında ağırlık değerine dönüştürür.
Load cell cihazlarının ölçümleri Wheatstone Köprüsü olarak bilinen bir elektrik şemasıyla yapılır. Bu sistem, farklı hücrelerden alınan basınç değerlerinin karşılaştırılmasına dayanır. Yüzeyin farklı yerlerinde bulunan hücreler, nesnenin uyguladığı basıncı direnç değerine dönüştürür. Bu direnç değerleri karşılaştırıldığında çıkan ortalama sonuç, nesnenin ağırlığı olarak kabul edilir. Loadcell bu çalışma düzeneği sayesinde hızlı ve doğru sonuçlar vermektedir.
Evlerde ağırlık ölçümü için kullanılan elektronik basküllerden 2000 tona kadar ölçüm yapabilen cihazlara kadar birçok farklı sistem load cell kategorisine dâhildir. Bu sistemler genel olarak üst ve alt ağırlık limitlerine göre ve kullanım alanlarına göre çeşitlilik gösterir. Yük hücreleri temel çalışma prensibi bakımından bazı kategorilere sahiptir.
Ağırlık ölçümlerindeki ufak bir yanlışlık ciddi sorunlara sebep olabilir. Bu yüzden load cell seçerken doğru sonuçlar verdiğinden emin olmanız gerekir. Seçmiş olduğunuz sistemin kontrolleri yapılmış olmalıdır. Ayrıca seçtiğiniz ürünün kullanım amacına uygun olması son derece önemlidir. Örnek vermek gerekirse madencilik alanında ağırlık ölçüm ihtiyaçlarınızı karşılamak için bant üzerine yerleştirilebilen modelleri tercih etmelisiniz. İnsan ve yük taşıyan asansörler için ise diğer sistemlerle entegre olabilen yük hücresi çeşitlerini kullanabilirsiniz.